Abonamentele de transport rutier pentru elevi vor fi decontate integral

Elevii sectorului 3, începând de astăzi, vor beneficia de transport gratuit! Potrivit unei Ordonanțe de Urgență aprobate miercuri de Guvern, operatorii de transport rutier vor avea obligația să emită abonamente pentru transportul elevilor. Acestea vor fi decontate integral din bugetul de stat pentru distanțe de până la 50 de kilometri.

Decizia a fost luată având în vedere faptul că în anul școlar 2015-2016 peste 125.000 de elevi au făcut naveta zilnic folosind transportul rutier pentru a ajunge la cursuri. Trebuie precizat faptul că în anul 2013, mecanismul de decontare a navetei elevilor a fost plafonat și nu acoperea integral tariful decât pentru o mică parte din abonamentele emise de transportatori. Uneori suma nedecontată era mare, astfel, acest aspect constituia un motiv de abandon școlar în zonele mai slab dezvoltate, prețul abonamentului fiind ridicat în raport cu veniturile familiei. Spre exemplu pentru un elev care trebuia să parcurgă 18 kilometri, prețul pentru un abonament ajungea la 150. Numai 50 de lei din această sumă erau decontați, restul 100 fiind suportați din bugetul familiei. Un alt motiv constituent pentru schimbarea sistemului de decontare pentru elevi este faptul că România reprezintă a treia țară din Uniunea Europeană în ceea ce privește părăsirea timpurie a școlii (19,1% din populația de 18-24 de ani), rată care a crescut de la 17,3% în 2013.

Reglementarea unui tarif maximal se face în condițiile în care tarifele practicate de operatorii de transport public variază foarte mult pentru aceeași distanță, prețurile maxime fiind de până la 13 ori mai mari decât prețurile minime. De exemplu, în prezent, pentru o distanță de 10 kilometri, valoarea minimă a tarifului de transport este de 29 de lei, cea maximă de 228 de lei, iar valoarea decontată elevului este de 40 de lei. Pentru un traseu de 30 de kilometri, valoarea minimă a tarifului este de 43 de lei, cea maximă de 360 de lei, iar suma decontată elevului este de 80 de lei, precizează ministerul.

Contractele de transport în curs, valabil încheiate, în baza cărora sunt practicate anumite tarife pentru serviciile publice de transport al elevilor, nu pot fi modificate până la ajungerea la termen decât prin acordul părților.