Ajută-ți copilul să treaca examenele cu bine

Perioada examenelor poate fi un moment înfricoşător pentru copii dar şi pentru părinţi. De aceea este foarte important să nu-l stresezi în plus, să-l asiguri de tot suportul tău în această perioadă dificilă şi să-i acorzi încrederea că va trece cu bine examenele.

Încearcă să-l calmezi şi să creaţi împreună un program de învăţare cât mai lejer, care să nu pună și mai multă presiune pe el. Totodată, fii cât mai pozitiv şi încurajează-l să înveţe logic, fără a-l cicăli şi a-l sufoca cu sfaturi.

Propune-i copilului tău cea mai bună modalitate de învăţare, în funcţie de aptitudinile lui. Dacă are memorie vizuală, propune-i să scrie în timp ce învaţă şi să folosească diverse culori pentru a sublinia informaţiile importante. Dacă are memorie auditivă, atunci îi va fi mai uşor să înveţe citind cu voce tare. De asemenea, poate fi o soluţie foarte bună şi învăţarea împreună cu un prieten care susţine acelaşi examen.

Ține cont și de seara precedentă examenului, când nu este indicat să înveţe până târziu deoarece a doua zi, când va susţine probele, va fi foarte obosit şi se va concentra mult mai greu. Ideal ar fi ca, înainte de examen să nu se mai gândească la probele pe care le va da ci să facă o pauză de la învăţat în care să se plimbe, să facă mişcare, să se întâlnească cu prietenii, pe scurt, să se relaxeze.

Cel mai important este să explici copilului că orice examen se poate finaliza cu un succes dar și cu un eșec, care nu reprezintă însă  ͈sfârșitul lumiiˮ.