„Ziua Brâncuși”, celebrată în unitățile de învățământ din Sectorul 3

Împlinirea a 140 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși ne-a demonstrat că valorile naționale nu se pierd. Elevii din sectorul 3 au reușit să surprindă „Ziua Brâncuși” în momente care de care mai inedite. Colegiul Naţional „Matei Basarab” a găzduit un eveniment consacrat împlinirii a 140 de ani de la naşterea sculptorului. Elevii Complexului Educaţional Lauder-Reut şi invitaţii lor din Colegiul Naţional „Matei Basarab” au păşit, alături de Laurenţiu Damian, invitatul special al evenimentului, în universul fascinant al operei brâncuşiene prin intermediul documentarului „Constantin Brâncuşi. Coloana sau o lecţie despre infinit”. Laurențiu Damian, regizor, scenarist şi profesor la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”, i-a inițiat pe tinerii spectatori în viziunea plastică a artistului și în ideile filosofice din care s-a născut opera sa, dar și în principalele repere biografice ale unuia dintre cei mai importanţi artişti români. Întregul eveniment face parte din proiectul „Caravana Filmului Românesc”, organizat de Asociația „CineCultura” împreună cu Fundaţia Ronald S. Lauder – Complexul Educaţional Lauder-Reut. La Liceul Teoretic „Dante Alighieri” 60 de elevi au vizionat un film documentar realizat de către TVR în 2006 în cadrul suitei de emisiuni „Mari Români”. Invitatul special, Marius Marian Solea, scriitor, consilier la Secretariatul de Stat pentru Culte și consilier la Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, a evocat personalitatea lui Brâncuși. De asemenea, acesta a prezentat elevilor câteva dintre capodoperele brâncușiene, punând accent pe ansamblul de la Târgu-Jiu: „Masa Tăcerii”, „Poarta Sărutului”, „Coloana Infinitului”. Acesta nu a uitat să amintească de simbolistica, inclusiv religioasă, pe care Brâncuși a atribuit-o acestora, biserica aflată pe axa ce leagă cele trei sculpturi fiind un element important al ansamblului. Întregul eveniment dedicat „Zilei Brâncuși”, de la Liceul „Dante Alighieri” a avut loc la inițiativa profesorului de religie Marian Maricaru, implicat adeseori în proiecte culturale, și a profesorului documentarist Valentina Liurcă.

„Mesaj către...infinit” s-a numit evenimentul prin care elevii claselor a V-a, aVI-a şi a VII-a A de la Şcoala Gimnazială nr. 92 au readus în atenţia tuturor elevilor şcolii importanţa operei realizate de marele artist. În aula şcolii au fost expuse o serie de reproduceri după lucrările marelui sculptor, iar eleva Popa Maria Alexia din clasa a V-a A a prezentat câteva date biografice despre Brâncuşi, amintind că drumul către succes nu a fost tocmai uşor, iar noi îi suntem recunoscători pentru frumoasa moştenire lăsată.

Elevii Școlii Gimnaziale nr. 81 au fost încântați să afle detalii despre sculptorul Constantin Brâncuși, urmărind cu interes un documentar despre viața și operele acestuia. Ziua a continuat cu o dezbatere pe tema proiectării filmelor și lucrărilor, dar și cu o serie de schițe create de elevi, ce au fost, mai apoi, expuse în școală.

Școala gimnazială nr. 116 a sărbătorit Ziua Națională „Constantin Brâncuși” în cadrul activității Proiectului Municipal „Cluburile Europene”. Astfel, reprezentanții Consiliului Școlar,au evidențiat caracterul deosebit al operei marelui sculptor și activitatea desfașurată departe de țara natală. Elevii din Școala  Nr.116 și Gradinița Nr.68,au încântat invitații cu un frumos program artistic.

Nici preșcolarii Grădiniței nr. 69 nu au fost mai prejos, activitățile pe care le-au pregătit fiind chiar pline de entuziasm și originalitate. Aceștia au avut o săptămână plină de inspirație, începând de miercuri, 17 februarie, când două grupe de copii au mers la Muzeul Național de Artă, unde, însoțiți de doamnele educatoare, au vizitat galeriile de artă. De asemenea, ei au organizat în cadrul muzeului și două ateliere de lucru, sculptură și pictură. Activitățile au continuat și în cadrul grădiniței, vineri, chiar de ziua marelui sculptor . Prichindeii Grupei Mare A au fost “Micii urmași ai lui Brâncuși”, modelând și sculptând în ipsos, iar Grupa Mare B a transpus într-o lucrare plastică operele de artă ale lui Brâncuși. Copiii Grădiniței nr. 71 s-au întrecut de asemenea în lucrări, modelând în ipsos și realizând diferite planșe cu lucrări ale sculptorului.